הורות יחידנית

הורות היא המשימה המורכבת ביותר אשר צופנת בחובה תסכולים רבים לצד סיפוק ואושר גדול. הסיבות להורות הינן רבות, שונות מגוונות אבל משותף להן הדחף הטבעי.

הקידמה הטכנולוגית והרפואית הביאה עימה מגוון אפשרויות לממש את הרצון האנושי להפוך הורה.

אם הורות משותפת היא קשה על אף היכולת לחלוק בנטל, במשימות, בקבלת ההחלטות אזי שבהורות יחידנית הקושי הוא עצום ובלתי נגמר. מעבר לטיפול, החינוך והגידול היום יומי, בהורות יחדנית מרחפות המון שאלות ותהיות ייחודיות להורות מסוג זה. אשתף בסיפורה של ליאת.

ליאת הגיעה למשרדי לייעוץ בדיוק ביום הולדתה ה- 40 ושיתפה אותי במחשבות שעלו בראשה לאחרונה עת ילדה את בתה אל תוך הורות יחידנית. הבת ליאור תינוקת מתוקה ישנה בצד בעגלה, נולדה לחיי משפחה יחידנית של אם בלבד מתוך רצון מלא והדדי להיעדר הכרה מצד האב.

ליאת הציגה כי לצד האושר בגידול הילדה והסיפוק שבאימהות היא לא יכולה להתעלם משאלות בריאותיות שעולות לה בראש בכלל ובימים של משבר הקורונה בפרט. מה יקרה לליאור אם חלילה ליאת תחלה או תועבר לטיפול רפואי דחוף אשר ימנע ממנה לטפל בה. ליאת שיתפה במחשבה נוספת שהיא מנסה להדוף, אבל קיימת, מה יקרה אם באופן פתאומי היא תלך לעולמה וליאור תיוותר לבדה ללא אפוטרופוס?

מדובר בשאלות ומחשבות טבעיות לכל ההורים ובמיוחד להורים היחידניים אשר אינם חולקים את ההורות במשותף.

במקרה של ילדים להורים גרושים, אם אחד מההורים נפטר לפתע ההורה השני, בתור אפוטרופוס טבעי של הילד (לפי החוק), יקבל לידיו את הילד למשמורת מלאה ויגדל אותו. בהורות יחידנית אין מענה משפחתי אוטומטי לקטין, והעניין עובר לטיפול רשויות המדינה או לכל הפחות בפיקוחן. כך גם במקרה בו ההורה היחידני אינו יכול לגדל ולתפקד נוכח פציעה משתקת או פגיעה קוגניטיבית חלילה.

היום, חוק האפוטרופסות מכיר בסוגי משפחות חדשות ומעניק מגוון אפשרויות משפטיות להורים בהורות יחידנית. כך למשל ניתן לבחור ולקבוע מראש את זהות האדם אשר ברצון ההורה למנות באופן רשמי ומשפטי במקומו לגידול הקטין. החוק אף מתיר ומאפשר חופשיות להורה היחידני להתייחס לסוגיות מהותיות בגידול הקטין שברצונו שילוו את הקטין בהמשך חייו.

שימוש מושכל באפשרויות שהחוק מעניק מאפשר ביטחון וודאות. החוק מעמיד את ההורה היחידני במרכז באופן שמאפשר לו להמשיך ולהשפיע גם במקרה בו לא יוכל עוד לגדל את הקטין.

היתרונות בהסדרת מסמך משפטי זה רבים ועצומים ובכוחם למנוע הליכים משפטיים ארוכים ומסורבלים. הם מעניקים בטחון, וודאות ויציבות הן למשפחת ההורה היחדיני ובעיקר לקטין.

אם נחזור לליאת- היא בחרה למנות את אחיה הצעיר שישמש כאפוטרופוס עבור ליאור. היא מצאה כי הקשר שלו היום עם הקטינה כדמות משמעותית בחייה הולם למצב בו ליאת עצמה לא תוכל לגדל את ליאור.

אם החלטתם על הקמת משפחה בהורות יחידנית, שקלו את כל הסוגיות החשובות שהחיים עשויים להוביל אליהן, וצרו רשת בטחון ראויה ומתאימה שתעניק עבור הקטין והמשפחה המורחבת.

דילוג לתוכן