הסכם ממון

זוגות רבים בראשית חייהם המשותפים לא נותנים את הדעת לסוגיית הרכוש והממון. מרבית בני הזוג הצעירים בישראל משתכרים שכר בסיס, פלוס מינוס, משלמים דמי שכירות גבוהים ביחס לגודל הדירה, ומנסים לשרוד את החודש. האהבה והרומנטיקה ממלאים את החלל ביניהם ואין מקום לשאלות כמו רכוש משותף או נפרד.

גם זוגות בפרק ב' בחייהם, אשר חוו כבר פרידה / גירושין ומבוססים יותר, לא ממהרים לערוך הסכם יחסי ממון. לעיתים זה מחשש להתעסק עם שאלות על פרידה, פעמים אחרות זה חוסר הידע וההבנה.

המושג "הסכם יחסי ממון" נחזה להיות בשימוש של אוכלוסייה אחרת, עשירה שיש ממון ורכוש לחלק. יש אף שטוענים כי הסכם ממון נועד לצד אחד בלבד, לצד חזק אשר יש לו נכסים ורכוש להגן עליהם.

על מנת להטיב להסביר את הצורך והחשיבות בהסכם ממון נציג את הזוג דני ודנה, בני 25 סטודנטים ממרכז הארץ שאינם מעוניינים להיכנע ללחץ המשפחות, ומבקשים להמשיך את היחסים ללא חופה וקידושין. לכאורה אין לצדדים שום רכוש משותף. אולם לדני זכויות בדירה קטנה שקיבל בירושה מהסב. דני , מאוהב ורוצה להתמקד בזוגיות עם דנה לא מעוניין לערוך הסכם יחסי ממון. הוא חושש שזה יפגע ביחסים ביניהם.

אם נפנה לזוג מבוגר יותר, שרה אלמנת צה"ל עם 2 ילדים בגירים, בית מגורים, ודירת השקעה מניבה שכירות, היא בת זוגתו של אפרים -גרוש ולו תיקי הוצאה לפועל וחובות אין סוף. אפרים עבר להתגורר בביתה של שרה ומשך כ- 5 שנים שהם מנהלים משק בית משותף. לאחרונה החליטה שרה למכור דירה להשקעה שבבעלותה, תוך שהיא מבקשת גם לסיים את הקשר עם אפרים. אפרים טוען כי הוא יעזוב רק לאחר ששרה תחלוק עימו את הרווח שלה בדירה שמכרה. הרי הוא בן זוגה. שרה עובדת עצות האם עליה לתת לו חלק מהכסף.

בכל אחד מהמקרים של הזוגות, אם היה נערך הסכם יחסי ממון אשר מעגן את הזכויות של כל אחד מהצדדים ניתן היה לערוך הפרדה רכושית ובקלות לחסוך את הלחץ והחשש של מה יהיה ומה הזכויות של כל צד. הסכם יחסי ממון היה מסדיר את הזכויות הברורות של שרה בנכסים שלאפרים אין כל זכות בהם. במקרה של דני ניתן היה למצוא הסדר אשר ישמור על הזכויות של דני, לצד אפשרות להעניק גם חלקיות זכויות בעתיד לדנה.

למי פונה "הסכם ממון"?

הסכם יחסי ממון פונה לכל זוג. החל מזוג צעיר בשלבים ראשוניים של החיים המשותפים, זוגות בפרק ב' בחיים וידועים בציבור וזוגות חד מיניים. באשר לזוגות הנשואים, הסכם ממון פונה לאלו אשר אינם מעוניינים לבצע חלוקה שיוונית על פי החוק ומבקשים לחלק באופן אחר את הרכוש.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973חוק אשר קובע את החלוקה השווה בין בני זוג, מתוך הנחת יסוד שמטרתו של זוג היא לצמוח יחדיו וכל נכס א ורכוש שייך לשניהם יחד באופן שווה. הסכם יחסי ממון נועד לאפשר לצדדים לחיות בשקט את חייהם המשותפים, תוך ידיעה מוגדרת, ברורה ומובנית של החלוקה הרכושית בניהם במקרה של פרידה. במקרה של פרידת הצדדים, הסכם הממון "נכנס לתוקף" ועורכים את החלוקה בהתאם להסכם ולרוח הרצונות שעולים ממנו. באופן הזה ניתן להימנע מהליכים משפטיים ארוכים ומתישים.

מה קורה במקרה של פטירה?

חשוב להדגיש כי הסכם יחסי ממון מתייחס רק למצב של פרידה בין הצדדים, כאשר כל אחד פונה לדרכו החדשה. החוק אינו מאפשר לצדדים להתייחס לשאלת פטירה של אחד מהם בתוך הסכם יחסי ממון. לשם חלוקת רכוש לאחר הפטירה ,יש לערוך צוואה נפרדת לכל אחד והינה אינה תלויה במוסכם בהסכם ממון. לכל צד הזכות לערוך צוואה נפרדת אשר בה הוא מפרט את הרצון האישי שלו באשר לחלוקה של הנכסים שלו והזכויות הצבורות.

הסכם טוב -הסכם שעושה סדר

אל תחששו לדון על שאלת הנכסים והזכויות, גם אם אין לכם היום נכסים לחלוקה. חשיבה משותפת יכולה להפרות וליצור רעיונות מקורים אשר מתאימים רק לכם ולזוגיות הייחודית לכם ולהביא אותה בתוך הסכם יחסי הממון. אל תהיו מקובעים במחשבה כי הסכם יחסי ממון נועד לבעלי ממון. אתם תהיו מופתעים לגלות בהמשך, ככל שבעתיד דרכם המשותפת תתפצל, עד כמה הסכם יחסי הממון מבהיר שאלות ו"עושה סדר" באופן שחוסך קונפליקטים ועימותים.

לכן, כל זוג אשר מעוניין לדון בשאלת הממון הקיים והעתידי, זוג אשר אינו חושש להתייחס לסוגיות כלכליות ורוצה להיות יצירתי בחשיבה המשותפת יכול לערוך הסכם ממון. הסכם יחסי ממון טוב, הוא הסכם אשר מונח במגירה ומאפשר לצדדים להמשיך לחיות יחדיו, להתחזק כלכלית ולא לחשוש לשאלת הפירוק וההפרדה הרכושית שתהיה, אם תהיה.

דילוג לתוכן